De Parenting Coordinator als conflictoplosser

De vechtscheiding of complexe echtscheiding is een belangrijk thema dat veel scheidingsprofessionals en hulpverlenende instanties bezig houdt. Een in Nederland nieuwe vorm van geschiloplossing buiten de rechter om en met het belang van de kinderen voorop is Parenting Coordination. In een ouderschapsplan kan Parenting Coordination al als optie in de geschillenregeling worden opgenomen, maar ook na een scheiding kunt u de hulp van een Parenting Coordinator (PC) inroepen om (dreigende) conflicten te helpen oplossen.

Ouders kunnen een PC inschakelen, als:
– het de ouders niet lukt om constructief met elkaar samen te werken,
– het nemen van beslissingen over de kinderen tot (hoogoplopende) conflicten leidt tussen de ouders
– en het de ouders niet lukt om deze op te lossen.

 

Wat kan een Parenting Coordinator doen?

Parenting Coordinators zijn speciaal opgeleide professionals* die ouders helpen bij het oplossen van conflicten over de uitvoering van hun ouderschapsplan. Een PC kan erop toezien dat de ouders zich aan hun ouderschapsplan houden, kan voorlichting geven en aanbevelingen doen over manieren om problemen op te lossen of zelfs een bindend advies geven aan de ouders. Een PC richt zich op de samenwerking tussen de ouders en bewaakt daarbij altijd de belangen van de kinderen.

Als ouders vaak in conflict zijn en problemen met de andere ouder niet goed samen kunnen oplossen, kunnen dit vijf goede redenen zijn waarom het werken met een PC kan helpen.

 

1 Met Parenting Coordination kiest u voor een oplossing buiten de rechter om.

Als een PC al in een vroeg stadium wordt ingeschakeld, voordat kleine ruzies escaleren tot grote conflicten, en de PC zo nodig knopen doorhakt als u er samen niet uitkomt, zult u minder tijd kwijt zijn aan eindeloze ruzies met de andere ouder.

Hoe minder conflicten, hoe minder het risico dat u in allerlei juridische procedures terecht komt en dat bespaart u bovendien geld, doordat u geen juridische proceskosten meer heeft.

2 Het kan helpen om stress voor u en uw kinderen te verminderen.

Conflicten kunnen een enorme emotionele belasting vormen voor degenen die ermee te maken hebben of ermee worden geconfronteerd. Zelfs als u geen ruzie maakt in het bijzijn van uw kinderen, kunnen ook zij toch behoorlijk last hebben van de spanning die zij voelen.

Een PC kan u helpen om niet meer zoveel ruzie te maken door u te leren hoe u conflicten snel kunt oplossen. Ook uw kinderen zullen blij zijn dat er meer harmonie is tussen de ouders.

3 Het kan helpen om uw communicatievaardigheden te verbeteren.

De PC kan helpen om uw communicatievaardigheden te verbeteren en helpt u daarmee ook om beter conflicten op te lossen. Ook uw kinderen kunnen meer vaardigheden aanleren op het gebied van communicatie en probleemoplossing. Ouders zijn namelijk de belangrijkste rolmodellen voor hun kinderen. Als ouders normaal met elkaar kunnen communiceren en zonder conflicten beslissingen kunnen nemen, zullen hun kinderen dat waarschijnlijk merken. En misschien leren ze zelfs een beetje van uw positieve communicatievaardigheden om zelf te gebruiken.

 

4 De Parenting Coordinator richt zich op het nemen van de juiste beslissingen voor uw kinderen.

Bewust of onbewust, het kan soms moeilijk zijn voor ouders om de problemen die ze met elkaar hebben te scheiden van de belangrijke beslissingen die ze voor hun kinderen moeten nemen. Een PC treedt op als neutrale derde partij, dus de voorstellen die de PC doet zijn onbevooroordeeld en altijd in het belang van de kinderen.

 

Een PC zal proberen inzicht te krijgen in wat er werkelijk binnen het gezin gaande is waardoor conflicten ontstaan. De PC spreekt met beide ouders, samen en soms ook afzonderlijk. En ook met de kinderen, om een beter inzicht te krijgen in wat het conflict zou kunnen veroorzaken en in stand houden. Soms spreekt de PC ook met andere professionals in de omgeving van de kinderen, bijvoorbeeld de school of een therapeut. Dit geeft de PC een beter inzicht om de ouders te helpen de beste beslissingen voor de toekomst te nemen.

 

5 U zult meer tijd hebben om u op uw kinderen te richten.

Uw ouderschap is meestal gebaseerd op het ouderschapsplan, dat u maakte op het moment van de scheiding. Maar in de praktijk lopen afspraken niet altijd volgens dat plan. En dan kunnen oude spanningen van tijdens de relatie weer opspelen. Met een PC kunt u leren beter, met minder stress om te gaan met de andere ouder. En met minder stress over communicatie of het nemen van beslissingen, heeft u meer (kwaliteit) tijd voor uw kinderen.

 

Werken met een PC kan een goede optie zijn voor gezinnen bij wie de overgang naar een gedeeld, collegiaal ouderschap na een scheiding niet zo soepel verloopt, maar natuurlijk zijn de behoeften van elk gezin uniek. Bespreek de mogelijkheid van Parenting Coordination met uw advocaat of andere vertrouwde professionals om een idee te krijgen van of het in uw situatie zou kunnen passen.

 

Samenvatting

Nogmaals, hier zijn vijf redenen om te werken met een Parenting Coordinator:

 

  1. Parenting Coordination is een vorm van conflict oplossing buiten de rechter om.
  2. Het kan de stress voor uw gezin verminderen.
  3. Het is een kans om uw communicatievaardigheden te verbeteren.
  4. De Parenting Coordinator zal u helpen om de juiste beslissingen voor uw kinderen te nemen.
  5. Een betere samenwerking als ouders betekent meer tijd om u op uw kinderen te richten.

 

* Wie zijn Parenting Coordinator?

Een gecertificeerde PC is een ervaren familiemediator, die als advocaat, psycholoog of therapeut, jarenlange ervaring heeft in familie- en scheidingsmediation en de speciale leergang Parenting Coordination aan de VU LAW Academy heeft gevolgd.

 

Contact

Overweegt u Parenting Coordination in uw situatie of zoekt u een PC? Ik maakte deel uit van de tweede lichting Parenting Coordinators in Nederland. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijkheden voor u of kijk op de website Parenting Coordination Nederland voor meer informatie.

(Dit artikel is een bewerking van een gelijknamig bericht op www.ourfamilywizard.com/)