Echtscheiding

Iedere echtscheiding heeft ingrijpende gevolgen. Geen twee relaties zijn hetzelfde en dus zijn ook geen twee scheidingen hetzelfde. Of je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont, al dan niet met een samenlevingsovereenkomst, in alle gevallen zullen regelingen getroffen moeten worden als je uit elkaar gaat.

Een huwelijk moet altijd via de rechter worden ontbonden. Een geregistreerd partnerschap waaruit kinderen zijn geboren eveneens. De beëindiging van een samenleving al dan niet met kinderen of een geregistreerd partnerschap zonder kinderen kan ook buiten de rechter worden geregeld. Voorwaarde is dan wel dat de (ex)partners het eens zijn over alle regelingen. Bij onoverkomelijke onenigheid kan de gang naar de rechter alsnog nodig zijn. Het verloop van de echtscheidingsprocedure wordt hier toegelicht.

De regelingen in het kader van een echtscheiding gaan in het algemeen over de kinderen, de verdeling van de huwelijksgoederengemeenschap of afwikkeling van huwelijksvoorwaarden en pensioenrechten.

Drie alternatieven

In het algemeen zijn er drie alternatieven om te komen tot de regelingen betreffende de beëindiging van een relatie: mediation, de overlegscheiding (collaborative divorce) en de gang naar de rechter.

Een scheiding is ingewikkeld, zowel juridisch als financieel. In de meeste gevallen geldt ook dat de emotionele betrokkenheid van u beiden maakt dat het moeilijk is om zakelijk de juiste beslissingen te nemen. Goede en deskundige begeleiding van een gespecialiseerde professional is daarom onontbeerlijk. Ook als u wel in staat bent om samen afspraken te maken, is advies van een gespecialiseerde advocaat over de regelingen die je samen treft noodzakelijk.

Voor een second opinion zijn veelal vaste tariefafspraken te maken.

Meer informatie over echtscheiding?

Wilt u meer weten over dit onderwerp, stel uw vraag via het contactformulier.