Overlegscheiding

Bij de overlegscheiding staan samenwerking en overleg voorop. Bij een overlegscheiding hebben de partners elk een advocaat die is gespecialiseerd als overlegscheidingsadvocaat. De rol van de advocaten in een overlegscheiding is heel anders dan in een traditionele scheiding.

Overlegscheiding = Teamwerk

Je advocaat adviseert en begeleidt je in de overlegscheiding bij de onderhandelingen over een convenant. De (ex)partner heeft een eigen advocaat. Beide partners en de advocaten werken als team samen met elkaar naar de beste oplossing in uw situatie. Bij de besprekingen met de (ex)partner en diens advocaat is altijd de eigen advocaat aanwezig om je bij te staan. Niemand hoeft dus bang te zijn om ondergesneeuwd te worden. Als het nodig is kunnen ook andere neutrale professionals worden ingeschakeld, zoals een financieel planner, die beide partijen adviseert over  hun financiële zaken of een coach-therapeut voor de begeleiding bij het ouderschapsplan of andere emotioneel geladen kwesties.

Geen verborgen agenda’s

Van tevoren sluiten de (ex)partners samen met de respectievelijke advocaten een deelnameovereenkomst, waarin wordt vastgelegd dat de advocaten (en andere professionals) zich terugtrekken als er met de overlegscheiding geen overeenstemming wordt bereikt. Het grote voordeel daarvan is dat alle betrokkenen hetzelfde doel hebben: ervoor zorgen dat de scheiding goed en zorgvuldig plaatsvindt buiten de rechter om. Er zijn geen verborgen agenda’s, alle kaarten gaan open op tafel. Deze openheid helpt ook om de communicatie te verbeteren. Dit is, zeker als er kinderen zijn, van levensbelang om een toekomstbestendige relatie als collega-ouders te realiseren.

Afronding overlegscheiding

Als de overlegscheiding succesvol is geweest, worden de afspraken vastgelegd in een convenant en kan de procedure bij de rechtbank geheel schriftelijk worden afgerond. Niemand hoeft meer zelf naar de rechtbank toe. De rechtbank spreekt de echtscheiding uit en neemt de gemaakte afspraken volgens het convenant over in de beschikking.

De echtscheiding is definitief zodra de beschikking waarin de rechter de echtscheiding heeft uitgesproken is ingeschreven in het huwelijksregister van de burgerlijke stand van de huwelijksplaats.

Overlegscheiding advocaat

Mr. Mirjam van Baarle-Overes is een gespecialiseerde overlegscheidingsadvocaat en lid van de vereniging van Collaborative Professionals (VvCP). Zij maakt deel uit van de praktijkgroep Zuid-Holland, waarin advocaten, coaches en financiële professionals samenwerken vanuit dezelfde visie.

“Het is onze missie om ervoor te zorgen dat beide partners en kinderen hun leven zo goed en zo snel mogelijk weer op kunnen pakken. Wij zetten ons ervoor in om op een efficiënte en doelgerichte manier tot een duurzame regeling te komen, waarbij alle aspecten die bij een scheiding komen kijken goed geregeld worden. Dat doen we door middel van maatwerk en met behulp van een multidisciplinaire aanpak. Een overlegscheiding vindt in alle rust en openheid plaats , met respect voor elkaar.”
Informatie over onze groep en de leden vind je hier.

Meer informatie over overlegscheiding?

 

Wil je meer informatie of een afspraak maken om te bespreken of de overlegscheiding bij jullie past, stel je vraag via het contactformulier.

Gratis scheidingsgids

De scheidingsgids met veel informatie over scheiden kan gratis worden opgevraagd via het aanvraagformulier.

Gespecialiseerde Advocaat-Familiemediator

Zoek je een in familierecht gespecialiseerde advocaat en mediator in de buurt, die je zorgvuldig en met kennis van zaken kan bijstaan bij je scheiding of de gevolgen daarvan, zodat er voor de toekomst een werkbare situatie tot stand komt? Neem dan contact op.

Het kantoor van Baarle-Overes Familierecht is bereikbaar op telefoonnummer: 010 – 257 1007 of per e-mail: advocaat@vanbaarleoveres.nl. Het Business Center in het gemeentehuis van Lansingerland (Tobias Asserlaan 7 te Bergschenhoek) is eenvoudig bereikbaar met de fiets, de auto en de bus. Voor de deur kan gratis geparkeerd worden.

Via de rechter

Iedere echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Bedenk daarbij dat “via de rechter” niet altijd betekent “naar de rechtbank”. In de praktijk vindt voorafgaand aan en tijdens de echtscheidingsprocedure meestal ook overleg tussen de partijen plaats in een zogenaamd ‘viergesprek’ met de beide advocaten en kunnen al veel zaken worden beslist,...

Mediation

In scheidingsmediation helpt een neutrale mediator de beide partners om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van hun scheiding. Een vFAS scheidingsmediator is zeer goed thuis in het scheidings- en familierecht en beschikt vanzelfsprekend over mediation vaardigheden om de partners te begeleiden in hun communicatie met elkaar.

Overlegscheiding

Bij de overlegscheiding is sprake van teamwerk. De rol van de advocaten in een overlegscheiding is heel anders dan in een traditionele scheiding. Overleg staat voorop. De advocaten werken niet tegen, maar samen met elkaar.
Bij een overlegscheiding ben ik uw advocaat en adviseer en begeleid ik u bij de onderhandelingen over het convenant.

VAN BAARLE-OVERES FAMILIERECHT IS AANGESLOTEN BIJ: