Scheiden

 

Een scheiding heeft ingrijpende gevolgen. Geen twee relaties zijn hetzelfde en dus zijn ook geen twee scheidingen hetzelfde. Of je getrouwd bent, een geregistreerd partnerschap hebt of samenwoont, al dan niet met een samenlevingsovereenkomst, in alle gevallen is het een ingrijpend proces met grote gevolgen voor de toekomst. 

Een huwelijk moet bij een scheiding altijd via de rechter worden ontbonden. Een geregistreerd partnerschap waaruit kinderen zijn geboren, die nog minderjarig zijn, eveneens. De beëindiging van een samenleving al dan niet met kinderen of een geregistreerd partnerschap zonder kinderen kan ook buiten de rechter worden geregeld. Voorwaarde is dan wel dat de (ex)partners het eens zijn over alle regelingen. Bij onoverkomelijke onenigheid kan de gang naar de rechter alsnog nodig zijn.

Hoe een scheiding het best kan worden geregeld, hangt van veel omstandigheden af. Of je bijvoorbeeld nog ‘on speaking terms’ bent, of de scheiding overzichtelijk is en of er grote financiële belangen in het spel zijn. Hoe dan ook, het leven wordt anders na de scheiding en het vertrouwen in degene die soms heel lang je partner is geweest, heeft in de scheidingsfase vaak een forse deuk opgelopen. Het is daarom verstandig om een deskundige te zoeken die je kan begeleiden in het scheidingsproces en advies kan geven. Een onafhankelijke deskundige kijkt met meer afstand naar jouw situatie en is niet emotioneel betrokken. Met goede begeleiding vergroot u de kans op een duurzame regeling en verkleint u het risico van schade bij jezelf, je ex-partner en de kinderen.

Kiezen van begeleiding

Bij de keuze van een deskundige, kun je verschillende methoden van scheiden overwegen. Welke methode je kiest, hangt af van je eigen situatie.  Het is belangrijk om aan het begin van het scheidingsproces een goede keuze te maken, dan staan nog alle opties open. 

Informatie over de verschillende methoden is hieronder te vinden.

Drie alternatieven

In het algemeen zijn er drie alternatieven om te komen tot de regelingen betreffende de beëindiging van een relatie: mediation, de overlegscheiding (collaborative divorce) en de gang naar de rechter.

Een scheiding is ingewikkeld, zowel juridisch als financieel. In de meeste gevallen geldt ook dat de emotionele betrokkenheid van u beiden maakt dat het moeilijk is om zakelijk de juiste beslissingen te nemen. Goede en deskundige begeleiding van een gespecialiseerde professional is daarom onontbeerlijk. Ook als u wel in staat bent om samen afspraken te maken, is advies van een gespecialiseerde advocaat over de regelingen die je samen treft noodzakelijk.

Voor een second opinion zijn veelal vaste tariefafspraken te maken.

Meer informatie over echtscheiding?
Wilt u meer weten over dit onderwerp, stel uw vraag via het contactformulier.

 

Via de rechter

Iedere echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Bedenk daarbij dat “via de rechter” niet altijd betekent “naar de rechtbank”. In de praktijk vindt voorafgaand aan en tijdens de echtscheidingsprocedure meestal ook overleg tussen de partijen plaats in een zogenaamd ‘viergesprek’ met de beide advocaten en kunnen al veel zaken worden beslist,...

Mediation

In scheidingsmediation helpt een neutrale mediator de beide partners om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van hun scheiding. Een vFAS scheidingsmediator is zeer goed thuis in het scheidings- en familierecht en beschikt vanzelfsprekend over mediation vaardigheden om de partners te begeleiden in hun communicatie met elkaar.

Overlegscheiding

Bij de overlegscheiding is sprake van teamwerk. De rol van de advocaten in een overlegscheiding is heel anders dan in een traditionele scheiding. Overleg staat voorop. De advocaten werken niet tegen, maar samen met elkaar.
Bij een overlegscheiding ben ik uw advocaat en adviseer en begeleid ik u bij de onderhandelingen over het convenant.

VAN BAARLE-OVERES FAMILIERECHT IS AANGESLOTEN BIJ: