Mediation

In scheidingsmediation helpt een neutrale mediator de beide partners om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van hun scheiding. Een vFAS scheidingsmediator is zeer goed thuis in het scheidings- en familierecht en beschikt vanzelfsprekend over mediation vaardigheden om de partners te begeleiden in hun communicatie met elkaar.

Waarom kiezen voor mediation?

Mediation is een ander woord voor bemiddeling. Daarin begeleidt een neutrale, onpartijdige mediator de partijen bij het maken van afspraken om het conflict op te lossen.

Het doel van scheidingsmediation is om mensen uit elkaar te laten gaan met zo min mogelijk schade aan hun gezondheid en hun kinderen. En het doel is ook dat u na de scheiding minimaal op alle hoogtepunten in het leven van de kinderen, zoals een examen of huwelijk, samen als ouders aanwezig kunt zijn. Daarom gaat veel aandacht in de mediation uit naar de communicatie tussen de (ex-)partners. En daardoor wordt er vaak meer bereikt dan wat er in de overeenkomst staat en gaan de partijen de deur uit met een nieuw perspectief voor ogen.

In mediation is het noodzakelijk dat beide partijen bereid zijn om samen met elkaar en de mediator aan tafel te zitten. De partijen dragen zelf de verantwoordelijkheid voor de scheiding en bedenken ook met elkaar op maat gesneden beslissingen over de gevolgen van uw scheiding. Zij geven de mediator alle gegevens die noodzakelijk zijn voor de scheiding. En de mediator bewaakt het evenwicht in de onderhandelingen en verstrekt waar nodig objectieve, juridische informatie aan beiden.

Convenant

De afspraken die in de mediation worden gemaakt, legt de mediator vast in een convenant. Dit is een overeenkomst die beide partijen tekenen. Het convenant gaat daarna bij het verzoekschrift  naar de rechtbank. In de procedure spreekt de rechtbank dan de echtscheiding uit. Ook bekrachtigt de rechtbank daarbij de inhoud van het convenant (en het ouderschapsplan als er  kinderen zijn). Bij de advocaat-familiemediator blijft het hele proces in een hand. Dat is wel zo vertrouwd en de partijen hoeven niet meer zelf naar de rechtbank. Want de procedure verloopt helemaal schriftelijk en de rechter neemt de afspraken van de partijen over in de beschikking.

Nadat de echtscheiding is uitgesproken, zorgt de mediator ervoor dat de beschikking wordt ingeschreven. De echtscheiding is namelijk pas definitief als de beschikking van de rechtbank is ingeschreven in het huwelijksregister van de burgerlijke stand van de huwelijksplaats.

Scheidingsmediator

Mr. Mirjam van Baarle-Overes is geregistreerd MfN mediator en vFAS Scheidingsmediator. Dus krijg je te maken met een scheiding en wil je de gevolgen daarvan in goed overleg en met respect voor iedereen regelen, dan ben je bij haar aan het juiste adres.

Wil je meer informatie over dit onderwerp of een afspraak om te bespreken of mediation bij jou past, stel je vraag via het contactformulier.

Gratis scheidingsgids

De scheidingsgids met veel informatie over scheiden kan gratis worden opgevraagd via het aanvraagformulier.

Gespecialiseerde Advocaat-Familiemediator

Zoek je een in familierecht gespecialiseerde advocaat en mediator in de buurt, die je zorgvuldig en met kennis van zaken kan bijstaan bij je scheiding of de gevolgen daarvan, zodat er voor de toekomst een werkbare situatie tot stand komt? Neem dan contact op.

Het kantoor van Baarle-Overes Familierecht is bereikbaar op telefoonnummer: 010 – 257 1007 of per e-mail: advocaat@vanbaarleoveres.nl. Het Business Center in het gemeentehuis van Lansingerland (Tobias Asserlaan 7 te Bergschenhoek) is eenvoudig bereikbaar met de fiets, de auto en de bus. Voor de deur kan gratis geparkeerd worden.

Via de rechter

Iedere echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Bedenk daarbij dat “via de rechter” niet altijd betekent “naar de rechtbank”. In de praktijk vindt voorafgaand aan en tijdens de echtscheidingsprocedure meestal ook overleg tussen de partijen plaats in een zogenaamd ‘viergesprek’ met de beide advocaten en kunnen al veel zaken worden beslist,...

Mediation

In scheidingsmediation helpt een neutrale mediator de beide partners om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van hun scheiding. Een vFAS scheidingsmediator is zeer goed thuis in het scheidings- en familierecht en beschikt vanzelfsprekend over mediation vaardigheden om de partners te begeleiden in hun communicatie met elkaar.

Overlegscheiding

Bij de overlegscheiding is sprake van teamwerk. De rol van de advocaten in een overlegscheiding is heel anders dan in een traditionele scheiding. Overleg staat voorop. De advocaten werken niet tegen, maar samen met elkaar.
Bij een overlegscheiding ben ik uw advocaat en adviseer en begeleid ik u bij de onderhandelingen over het convenant.

VAN BAARLE-OVERES FAMILIERECHT IS AANGESLOTEN BIJ: