Parenting Coordination

Parenting coordination is een in Nederland nieuwe manier van conflictoplossing buiten de rechter om, met het belang van het kind voorop. Als ouders na een scheiding problemen hebben met de uitvoering van het ouderschapsplan en zij komen er niet onderling uit of eventueel met hulp van familie of een bekende, dan kunnen zij hulp vragen van een mediator, maar ook van een Parenting Coordinator (PC).

Wat kan een Parenting Coordinator (PC) doen?

Een Parenting Coordinator is meer dan een mediator. Een mediator kan geen beslissingen nemen, maar wel helpen om de ouders beslissingen te laten nemen. Een Parenting Coordinator daarentegen kan, met name als het om kleine problemen gaat over de zorgregeling een aanbeveling of voorstel geven. Zoals bijvoorbeeld bij incidentele veranderingen, de vakanties of de feestdagen, maar ook over een verhuizing of kleine alimentatiegeschillen, als het maar wel te maken heeft met de kinderen. Door in een vroeg stadium al een PC in te schakelen, voorkomt u dat een klein verschil van mening uitgroeit tot een groot conflict, waarvoor dan onvermijdelijk de rechter nodig is om een beslissing te nemen.

Anders dan de mediator praat de PC niet alleen met de ouders, maar ook de kinderen en zo nodig ook met derden. Zoals bijvoorbeeld de school van de kinderen. Daarmee heeft de PC een bredere blik op de situatie en kan er een meer afgewogen beslissing genomen worden. Daarbij staan altijd de belangen van de kinderen voorop.

Wie zijn Parenting Coordinators?

Alle PC’s zijn ervaren familiemediators en zijn bijvoorbeeld advocaat, psycholoog of therapeut met jarenlange ervaring in familie- en scheidingsmediation. En zij hebben ook allemaal de speciale opleiding Parenting Coordination aan de VU Law Academy gevolgd.

Ik heb zelf in 2021 de opleiding tot PC afgerond en kan ik ook als PC optreden. In het algemeen is het wel gebruikelijk dat na een mediationtraject iemand anders als PC benoemd wordt dan de mediator in het scheidingstraject. Zo kan de PC met een frisse blik naar de situatie kijken. In de regio Rotterdam werk ik daarom in intervisie samen met enkele collega’s die ook PC zijn. Op de website Parenting Coordination Nederland staan de PC’s in Nederland.

Of Parenting Coordination iets voor u kan zijn, kan bij het opstellen van het ouderschapsplan besproken worden. Aan het ouderschapsplan kunnen wij dan een bijlage toevoegen, waarin de spelregels van Parenting Coordination staan. Maar ook als er later problemen dreigen te ontstaan, kan de hulp van een PC worden ingeschakeld. Altijd wordt voor het begin van een PC-traject een overeenkomst gesloten, waarin afspraken over het proces zijn vastgelegd. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is.

Meer informatie en contact

Informatie over Parenting Coordination is te vinden op de website Parenting Coordination Nederland. Wil je weten wat ik in jouw situatie voor je kan betekenen, neem dan rechtstreeks contact met mij op.