Ruim een kwart van de werknemers is in het jaar na de scheiding minder productief op het werk en 16 procent krijgt een burn-out nadat ze gescheiden zijn. Dat zijn alarmerende cijfers, die blijken uit een onderzoek in 2022 in opdracht van het CNV.

Als het thuis niet goed gaat, is werk een anker, waarop je wilt kunnen blijven vertrouwen. Werk geeft structuur, afleiding, eigenwaarde en, niet onbelangrijk, een salaris, dat hard nodig is om de kosten van de scheiding en het eigen huishouden daarna te kunnen blijven betalen.

Praten helpt

Praten met je leidinggevende, die ook moet oordelen over je functioneren, voelt kwetsbaar. Maar praten over je scheiding lucht op en helpt, ook in de uitvoering van je werk. Zie het als een gedeeld belang van jou en je werkgever. Jullie willen allebei jouw verzuim voorkomen. Ga regelmatig met je leidinggevende zitten en hou elkaar op de hoogte. Zorg voor overzicht en spreek af wat je minimaal moet laten zien. Vraag zo nodig om een tijdelijke aanpassing van je taken of je werktijden of om andere aanpassingen die nodig kunnen zijn in deze periode. En neem voldoende pauzes.

Plan tijd en stel prioriteiten

Belangrijk is dat je werk en privé niet door elkaar laat lopen. Maak een gedetailleerd schema van belangrijke gebeurtenissen, zoals: werkafspraken en vergaderingen, juridische afspraken, ouderlijke zorgtaken en niet te vergeten: tijd voor jezelf en ontspanning. Een goed plan vermindert stress en verhoogt je productiviteit.

Ondersteunend netwerk

Familie, vrienden en collega’s kunnen emotionele steun geven en helpen bij praktische zaken. Vraag aan je netwerk vooral ook om een spiegel voor je te zijn en om je positief kritisch te adviseren. Ook de huisarts kan helpen als je dreigt vast te lopen. Een of meer gesprekken met de praktijkondersteuner kunnen opluchten.

Voldoende slaap

Slaap is essentieel om te herstellen en weer op te laden, zodat je focus houdt en goed blijft functioneren. Zorg in elk geval voor voldoende nachtrust (± 8 uur) en een vaste slaaproutine.

Eet gezond, blijf fit

Om energie te houden, moet je je lichaam voeden. Zorg voor voldoende water, groente en fruit in je menu en sla geen maaltijden over. Beweging is ook een goede voedingsbron. Blijf sporten of als je niet sport, maak liefst elke dag een wandeling. Ook muziek draagt bij aan een positief gevoel, meditatie en ademhalingsoefeningen laten stress verminderen, concentratie verbeteren en aandacht focussen.

Dit artikel is ook opgenomen in de nieuwe editie van de gids Samen Scheiden. Deze gids is hier online te bekijken. De gids per mail of per post ontvangen? Met het aanvraagformulier kun je de gids gratis laten toesturen.

Meer informatie over scheiden? Neem contact met ons op.