Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Deze checklist kan helpen om overzicht te houden. En bij de voorbereiding van het gesprek met de advocaat mediator kom je goed beslagen ten ijs.

1 Heb je minderjarige kinderen

Maak met elkaar een ouderschapsplan* voor de toekomst. Hierin leg je in elk geval afspraken vast over de zorgverdeling na de scheiding, hoe straks de communicatie verloopt, hoe grote en kleine beslissingen genomen worden en hoe je de kosten van de kinderen verdeelt.

2 Ga na wat er is vastgelegd.

Heb je huwelijkse voorwaarden, partnerschapsvoorwaarden of een samenlevingsovereenkomst gemaakt? Zoek de akte op of vraag deze op bij de notaris bij wie je destijds geweest bent.

3 Maak een nieuwe begroting.

Wat wordt straks je financiële plaatje? Heb je allebei voldoende eigen inkomsten of heeft een van jullie partneralimentatie nodig? Verzamel inkomensgegevens en laat een berekening maken door de advocaat-mediator.

NB. Zijn er kinderen, dan zijn deze gegevens sowieso nodig.

4 Waar ga je wonen?

Jullie wonen straks allebei in een eigen woning en ten minste een van jullie moet verhuizen. Huurwoningen zijn schaars; schrijf je zo snel mogelijk in. Een andere woning kopen? Neem contact op met een hypotheekadviseur en vraag naar de mogelijkheden. De huidige woning verkopen? Neem — samen — een makelaar in de arm.

5 Maak een overzicht van jullie bezittingen en schulden.

Wat moet er verdeeld of verrekend worden tussen jullie? Maak een overzicht van jullie bezittingen en schulden. En vraag de recente waardes op. Laat de accountant de laatste jaarcijfers van je bedrijf opstellen.

Fiscaal op de hoogte? 

De scheiding heeft ook fiscale gevolgen. Verzamel de laatste aangiften en aanslagen Inkomstenbelasting en verzamel de beschikkingen voor toeslagen.

7 Hoe zit het met je pensioen?

Hoe worden de ouderdomspensioenrechten over en weer verdeeld na de scheiding? En wat doe je met het partnerpensioen na overlijden? Welke pensioenrechten zijn opgebouwd, kun je nagaan op mijnpensioenoverzicht.nl.

De informatie die je hebt verzameld, neem je mee naar de advocaat of mediator. Hoe beter je bent voorbereid, hoe vlotter het gesprek verloopt.

* Een model ouderschapsplan van de vFAS is te vinden op: www.ouderschapsplan.nl.

Deze checklist is ook opgenomen in de nieuwe editie van de gids Samen Scheiden. Deze gids is hier online te bekijken. De gids per mail of per post ontvangen? Met het aanvraagformulier kun je de gids gratis laten toesturen.

Meer informatie over scheiden? Neem contact met ons op.