Scheidingscoaching

Iedere scheiding is anders. Soms is het de beslissing van de partners samen, soms van een van beiden. Maar nooit is scheiden een makkelijke keuze en komt de beslissing meestal na ene periode van twijfel. Als er kinderen zijn is de beslissing vaak nog moeilijker. Veel mensen ervaren hun scheiding als een emotionele achtbaan en soms zitten de emoties nog zo hoog dat deze het nemen van goede beslissingen in de weg staan. Scheidingscoaching kan helpen om op een voor jou goede manier verder te gaan na de scheiding.

Wanneer is scheidingscoaching nuttig?

In alle fases van een scheiding kan coaching worden ingezet.

Scheiden of blijven?

Als je nog twijfelt over de voortzetting van de relatie, kan scheidingscoaching worden ingezet om te onderzoeken of voortzetting van de relatie haalbaar is en bij de keuze die daaruit volgt. Met inzicht in je relatie, kun je misschien makkelijker een beslissing nemen. Wil je je relatie nog een kans geven, dan is het belangrijk er volledig voor te gaan, te proberen irritaties aan de kant te zetten en je partner te accepteren zoals deze is. Als je toch wilt scheiden, is er durf nodig om die stap te nemen, duidelijk te zijn, maar met respect voor elkaar (en de kinderen). Wat de beslissing ook is, scheidingscoaching in deze fase kan helpen om op een positieve manier door te gaan met je leven.

Coaching in het scheidingsproces

Hoe een scheiding het beste verloopt, hangt van veel omstandigheden af. Of je bijvoorbeeld nog ‘on speaking terms’ bent, maar ook hoe jij en je (aanstaande) ex-partner er emotioneel in zitten. Het leven na de scheiding wordt sowieso anders en het vertrouwen in degene die soms heel lang je partner is geweest, kan in de scheidingsfase een forse deuk oplopen. In het scheidingsproces besteed ik ook aandacht aan de emotionele aspecten, zeker als die het nemen van beslissingen in de weg kunnen staan. Ik help je de negatieve emoties die gepaard gaan met het verlies van de relatie, zoals woede, verdriet en onmacht te herkennen. Ook kan ik je een spiegel voorhouden om inzicht te krijgen in uw communicatie- en ruziepatronen en hoe daarmee om te gaan. Met deze handvatten verklein je het risico van (blijvende) schade bij jezelf, je ex-partner en de kinderen.

De ouderrelatie na de scheiding

Kinderen willen niets lieve dan dat hun ouders hun hele leven bij elkaar blijven. Het leven van kinderen wordt op zijn kop gezet als ouders uit elkaar gaan. Ze zien hun ouders niet meer allebei iedere dag, ze komen waarschijnlijk in een nieuw huis te wonen en soms komt er een nieuwe partner bij. Voor ouders is het van groot belang dat zij bij het nemen van beslissingen rekening houden met deze gevolgen voor hun kinderen. De partnerrelatie stopt, maar de ouderrelatie blijft en dat is soms lastig. In scheidingscoaching krijgt u tips en adviezen hoe je de scheiding het beste kunt laten verlopen, zodat de kinderen er zo min mogelijk last van hebben.

Meer informatie

Afhankelijk van je situatie kunt u bij mij terecht voor een of meer sessies, waarin ik je help inzicht te krijgen over de emoties rondom de scheiding en tips geef hoe je het beste je kinderen tijdens en na de scheiding kunt begeleiden. Daarnaast kan ik je verwijzen naar andere betrouwbare deskundigen op het gebied van scheidingscoaching. Heb je vragen of wil je meer informatie, neem contact op via het contactformulier.

Gratis scheidingsgids

De scheidingsgids met veel informatie over scheiden kan gratis worden opgevraagd via het aanvraagformulier.

Gespecialiseerde Advocaat-Familiemediator

Zoek je een in familierecht gespecialiseerde advocaat en mediator in de buurt, die je zorgvuldig en respectvol kan bijstaan bij je scheiding of de gevolgen daarvan, zodat er voor de toekomst een werkbare situatie tot stand komt? Neem dan contact op.

Het kantoor van Baarle-Overes Familierecht is bereikbaar op telefoonnummer: 010 – 257 1007 of per e-mail: advocaat@vanbaarleoveres.nl. Het Business Center in het gemeentehuis van Lansingerland (Tobias Asserlaan 7 te Bergschenhoek) is eenvoudig bereikbaar met de fiets, de auto en de bus. Voor de deur kan gratis geparkeerd worden.

Naar de rechter

De echtscheiding via de rechter is nog steeds de meest gangbare manier van scheiden. Bedenk daarbij wel dat “via de rechter” niet altijd betekent “naar de rechtbank”. In de praktijk vindt in veel echtscheidingsprocedures ook rechtstreeks overleg plaats. Vaak kunnen in een gesprek in aanwezigheid van beide advocaten, een zogenaamd ‘viergesprek’, al veel zaken …

Mediation

In scheidingsmediation helpt een neutrale mediator de beide partners om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van hun scheiding. Een vFAS scheidingsmediator is zeer goed thuis in het scheidings- en familierecht en beschikt vanzelfsprekend over mediation vaardigheden om de partners te begeleiden in hun communicatie met elkaar.

Overlegscheiding

Bij de overlegscheiding is sprake van teamwerk. Bij een overlegscheiding hebben de partners elk een advocaat die is gespecialiseerd als overlegscheidingsadvocaat. De rol van de advocaten in een overlegscheiding is heel anders dan in een traditionele scheiding. Overleg staat voorop. Uw advocaat adviseert en begeleidt u bij de onderhandelingen over een convenant.