Goede voorbereiding
Een echtscheidingstraject wordt in het algemeen als een duur proces beschouwd. Natuurlijk, iedereen je kunt je geld maar een keer uitgeven en dan besteed je het liever aan iets leuks dan aan de advocaat of mediator die je moet helpen bij je scheiding. Een scheiding waar je vaak toch al niet om gevraagd hebt. Een goede voorbereiding is het halve werk. In het eerste contact met de advocaat zal de vraag gesteld worden hoe je het proces in wilt gaan. Voordat je contact opneemt is het daarom verstandig om daarover na te denken. Je kunt namelijk beslissen je alleen door een advocaat te laten bijstaan, wat er veelal toe zal leiden, dat je partner ook een eigen advocaat in de arm zal nemen. Jouw advocaat behartigt in het scheidingsproces jouw belangen en de communicatie verloopt in dat geval vooral via de advocaten. Je kunt er ook voor kiezen om samen naar een advocaat te gaan, die dan als mediator optreedt. Met behulp en onder leiding van de advocaat-scheidingsmediator bespreek je onderling de zaken die bij de scheiding geregeld moeten worden. De keuze is vooral afhankelijk van de mate waarin er overleg met je aanstaande ex mogelijk is.
Stappenplan echtscheiding
Als je gaat scheiden moet er veel geregeld worden. Dit stappenplan kan helpen om overzicht te houden.
Ten slotte nog een tip: schrijf van te voren op welke vragen je aan je advocaat wilt stellen en neem een notitieblok mee om aantekeningen te kunnen maken tijdens het gesprek.
Door zelf goed beslagen ten ijs te komen bespaar je tijd en kosten. De advocaat zal het op prijs stellen dat je goed voorbereid bent. Bovendien houd je meer controle over het proces en dat draagt ook bij aan een betere verwerking van de scheiding.