Scheidingen komen veel voor: een derde van alle huwelijken in Nederland eindigt in een echtscheiding, ongeveer 35.000 per jaar en daarnaast worden zo’n 60.000 samenwoonrelaties verbroken. Jaarlijks zijn er ruim 70.000 kinderen bij de scheiding van hun ouders betrokken. Een ingrijpende gebeurtenis voor alle betrokkenen. Uit onderzoek blijkt dat kinderen van gescheiden ouders het gemiddeld minder goed doen op school en meer gedragsproblemen hebben dan kinderen in gezinnen waarin de ouders bij elkaar zijn. Voor deze kinderen wordt meer dan gemiddeld jeugdhulp ingeschakeld. Naast de trainingsprogramma’s voor jonge kinderen (Stoere Schildpadden voor 4- tot 6-jarigen en Dappere Dino’s voor 6- tot 8-jarigen) ontwikkelde TNO speciaal voor ouders in scheiding de online training ScheidingsATLAS. Ouders kunnen hieraan in het kader van evaluatieonderzoek (2017-2019) gratis deelnemen.

Ouders die gaan scheiden, zijn niet langer elkaars partner, maar blijven wel samen ouders van hun kinderen. Hoe zorg je ervoor dat je je met je ex-partner collega-ouders wordt? Hoe communiceer je met elkaar? Hoe kun je je kind helpen om te wennen aan de nieuwe situatie na de scheiding? Veel ouders worstelen na de scheiding met vragen hoe zij hun ouderschap na scheiding goed kunnen invullen. TNO in samenwerking met Humanitas, Schoolformaat en IEP Coaching ontwikkelde de training “ScheidingsATLAS”, een laagdrempelige training met veel tips, bijdragen van experts, rollenspelen en ervaringen van andere gescheiden ouders.

U KUNT GRATIS MEEDOEN!

De online training is interactief, met animaties, video’s van experts en andere gescheiden ouders, en met rollenspellen. U kunt op ieder moment met ScheidingsATLAS aan de slag. Lees hier meer over de training.

TNO heeft subsidie gekregen van ZonMw om ScheidingsATLAS te evalueren. Daarom kunt u nu gratis meedoen aan de training. Een voorwaarde is dat u voor het onderzoek een aantal vragenlijsten invult. Vooraf wordt gevraagd naar uw contactgegevens en achtergronden over u en de scheiding. Vervolgens wordt u op basis van toeval doorverwezen naar één van twee routes. Bij beide routes vult u een aantal vragenlijsten in en kunt u aan de slag met ScheidingsATLAS. Bij de ene route start u meteen met de training, bij de andere route kunt u na ongeveer een maand starten.

MEER INFORMATIE OVER SCHEIDINGSATLAS

De ScheidingsATLAS is ontwikkeld voor ouders die gescheiden zijn of gaan scheiden. Tijdens de training werk je in je eigen tempo aan het vergroten van kennis en vaardigheden die je helpen om het ouderschap na je scheiding vorm te geven. Belangrijke thema’s zijn:
1) De impact van scheiding,
2) Conflict tussen ouders,
3) Positieve communicatie,
4) De ouder-kind relatie,
5) Het vormgeven van ouderschap na de scheiding, en
6) Krachtig voelen.
In deze factsheet staat de belangrijkste informatie over de ScheidingsATLAS.

DOET U MEE? Aanmelden en registreren kan via deze link