Het zijn onrustige tijden. De wereld is in de ban van het corona virus, Covid 19. Sociale afstand houden is nu cruciaal om verdere verspreiding van het coronavirus af te remmen. De overheid heeft verscherpte maatregelen getroffen. Reizen wordt afgeraden en iedereen moet ten minste 1,5 meter afstand houden en zoveel mogelijk thuis blijven.

Hoe houd ik het thuis houdbaar?

Voor gezinnen die in een scheidingssituatie zitten, is de huidige crisis extra ingrijpend. Hoe houdt u het thuis houdbaar en voorkom je dat de spanning te hoog oploopt? Het is belangrijk dat u met elkaar blijft communiceren. Probeer niet in te vullen voor de ander, maar stel vragen. Zo beperkt u de irritaties. Kijk of u in huis een eigen plek kunt creëren, waar u zich kunt terugtrekken als de spanning toch te veel oploopt. Als er ook kinderen thuis zijn, houd u dan zeker zoveel mogelijk in. Loop een rondje (hard) om de spanning kwijt te raken. Kinderen hebben het heel goed door als hun ouders niet lekker in hun vel zitten en zullen hun best doen om zich aan te passen, maar zij moeten natuurlijk niet voor u gaan zorgen en hebben er recht op om kind te zijn.

Veelgestelde vragen over corona en scheiden

Welke invloed heeft het corona virus op het scheidingsproces?

Wij doen ons best om zoveel mogelijk door te werken tijdens de crisis. Wel werken ook wij gedeeltelijk vanuit huis. Afspraken vinden plaats via telefoon of videobellen. Onze ervaring is dat dit goed werkt. Stukken en correspondentie worden zoveel mogelijk digitaal verstuurd.

Loopt onze scheiding nu vertraging op?

Het maken van afspraken over de scheiding hoeft geen vertraging op te lopen, als u in staat bent om hieraan te blijven werken. De communicatie met uw advocaat/mediator vindt zoveel mogelijk via telefoon en videobellen plaats. Voor het ondertekenen van stukken (het convenant en ouderschapsplan) maken we maatwerkafspraken.

In lopende echtscheidingsprocedures worden zeer beperkt zittingen gepland bij de rechtbanken en gerechtshoven en de zittingen vinden plaats via een videoverbinding. Uw advocaat wordt op de hoogte gehouden, hoe en wanneer er zittingen gepland kunnen worden.

Bent u in overleg met elkaar en komt er een convenant tot stand? Schriftelijke procedures gaan wel nog zoveel mogelijk door. Hooguit kan de behandeling bij de rechtbank vertraging oplopen. Wij houden dit in de gaten en informeren u zodra wij meer weten.

Als ik ziek ben, wat dan?

Voorkomen is natuurlijk het beste advies. Houdt u aan de voorschriften over hygiëne (handen wassen, schoonmaken) en houdt de voorgeschreven sociale afstand aan. Bent u toch ziek, dan heeft beter worden vanzelfsprekend prioriteit. Informeer uw (ex-)partner, zodat er geen misverstanden ontstaan. Houdt kinderen liever bij de andere (gezonde) ouder als dat kan.

Afspraken met de advocaat/mediator kunnen in principe gewoon doorgaan, via telefoon of videobellen. Lukt dit niet, dan stellen wij de afspraak uit tot een later moment.

Hoe werkt videobellen?

Wij gebruiken voor videobellen Vectera. Dit is een veilig programma, waarmee u in een eigen digitale ‘vergaderkamer’ met de advocaat/mediator kunt spreken. Het werkt heel eenvoudig: met de link, die u van tevoren ontvangt, logt u op de afgesproken tijd in en de advocaat/mediator is dan ook aanwezig.

Vragen?

Heeft u vragen over uw zaak, neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website of door een e-mail te sturen naar advocaat@vanbaarleoveres.nl.