Nieuw boek  van Villa Pinedo, een absolute aanrader

Het nieuwe boek van Villa Pinedo ’Je hoeft het niet alleen te doen’ is nu uit. Na het boek ‘Aan alle gescheiden ouders’ is het nu tijd voor een boek voor de kinderen. Het boek is geschreven door Marsha Pinedo, Sophie Mulder en Demi Keppel. De schrijfsters zijn allemaal ervaringsdeskundige op het gebied van leven met gescheiden ouders. Per jaar krijgen 86.000 kinderen te horen dat hun ouders gaan scheiden. Dit boek is voor alle kinderen die een scheidingsproces meemaken of hebben meegemaakt.

In het boek geven de schrijfsters tips aan het kind over omgaan met de scheidingsprocedure. Het boek besteedt aandacht aan de gevoelens en gedachtes die het kind kan hebben. Maar het boek bespreekt ook praktische dingen zoals een checklist met spullen om van ouder naar ouder mee te nemen komt voorbij. Het is een interactief boek waarin het kind aan de slag kan met vragen en opdrachten. Zo proberen de schrijfsters houvast te bieden aan het kind dat het boek leest.

Villa Pinedo

Villa Pinedo, opgericht in 2011 door Marsha Pinedo, is een stichting die zich inzet voor kinderen in een scheiding. De stichting biedt een veilige plek voor kinderen om ervaringen over de scheiding van hun ouders te delen. Daarnaast zet Villa Pinedo zich in om volwassenen bewust te maken van wat er in het hart en hoofd van hun kind omgaat. Zo organiseert Villa Pinedo workshops voor ouders om kinderen zo goed mogelijk te begeleiden tijdens en na het scheidingsproces.

Maar het kind staat centraal. Op de website van Villa Pinedo is een forum te vinden waar kinderen hun vragen kunnen stellen of gevoelens kunnen delen over verschillende onderwerpen. Daarnaast heeft Villa Pinedo ook een buddy programma. Villa Pinedo koppelt kinderen tussen de 10 en 23 jaar met een buddy. Deze buddy’s zijn jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar die ook gescheiden ouders hebben.

Opbouw van het boek

De schrijfsters beginnen het boek door te benadrukken dat het kind dat het boek leest niet alleen is. Dit gevoel wordt versterkt door alle quotes van kinderen door het boek heen. Het eerste hoofdstuk staat in het teken van het gesprek waarin ouders vertellen dat ze uit elkaar gaan. Zowel verhalen van fijne gespreken als verhalen over gesprekken die beter hadden gekund komen langs. Het kind krijgt de ruimte om zijn of haar verhaal op te schrijven.

Wat gaat er allemaal veranderen?

Na het scheiding gaat er een hoop veranderen. In het tweede hoofdstuk bespreken de schrijfsters deze veranderingen. Het kind kan bijvoorbeeld een inpaklijst aanvullen en afstrepen. In het hoofdstuk is een lege weekplanning opgenomen waardoor het kind gelijk de mogelijkheid krijgt om deze in te vullen. Dit zijn dingen die kinderen veel houvast kunnen geven in een vaak rommelige tijd. In het hoofdstuk wordt ook de rol van mogelijke stiefouders en stiefbroers en – zussen besproken. Zo kan het kind een nieuwe familieboom invullen waar nu ook ruimte is voor de nieuwe gezinsleden.

Wat voel ik allemaal?

Hoofdstuk drie geeft ruimte voor emoties. Niet alleen boosheid en verdriet komen langs maar ook blijheid en opluchting. Deze emoties horen er namelijk voor sommige kinderen ook bij. Het hoofdstuk benadrukt dat emoties opkroppen meestal niet de beste manier is om met de scheiding om te gaan. Het boek noemt onder andere als tip even heel hard in een kussen schreeuwen. Laat die emoties vooral lekker naar buiten en daarna voel je je vast een stuk beter. Op de zeik pagina is er ruimte voor het kind om over wat deze ook maar wil lekker te zeiken.

Vertrouwen

Hoofdstuk vier richt zich op het vertrouwen van het kind. Het is heel normaal dat een kind tijdens een scheidingsprocedure even niet meer weet wie of wat hij moet vertrouwen. Quotes van kinderen komen voorbij over wat zij vertrouwen vinden en wat er, ondanks de scheiding, goed gaat in hun leven. Er wordt ook gevraagd of het kind een top drie kan maken met mensen die hij of zij vertrouwd om mee te praten over de scheiding.

Sterker dan ooit

In het laatste hoofdstuk zijn de buddy’s aan het woord. Deze laten met hun verhalen zien dat zij sterker zijn geworden door het scheidingsproces. Het kind kan de verhalen aankruisen waar hij of zij zich mee identificeert. In het laatste hoofdstuk leert het kind dat uiteindelijk de scheiding iets is waar ze van kunnen leren en groeien.

Een echte aanrader bij scheiden

Door het boek heen krijgt het kind dus de ruimte om dingen op te schrijven en zich te identificeren met gedachtes en gevoelens van andere kinderen. Het boek spoort het kind ook aan om vooral dingen te vragen aan zijn of haar ouders en te praten over wat er allemaal in hun hoofd omgaat. Een uitstekend boek en een absolute aanrader om je kind handvatten te geven om deze moeilijke tijd door te komen. Als ik een jong kind zou zijn met gescheiden ouders of ouders die gaan scheiden zou ik dit boek graag op mijn nachtkastje hebben liggen.

Het boek is nu te koop bij uw lokale boekhandel of via de website van Villa Pinedo.

Heeft u vragen?  Neem dan contact met ons op via het contactformulier op de website of door een e-mail te sturen naar advocaat@vanbaarleoveres.nl.