Het scheidingsproces van samenwoners verschilt van getrouwde of geregistreerde stellen. Samenwoners kunnen uit elkaar gaan zonder formaliteiten. Ouders die samenwonen hoeven bij het beëindigen van hun relatie in principe niet naar de rechter.  Als je minderjarige kinderen hebt, moet je wel op grond van de wet verplicht een ouderschapsplan maken, maar dit hoeft niet aan de rechter te worden voorgelegd.

Maar uit elkaar gaan na samenwonen brengt ook dezelfde zorgen met zich mee als in een echtscheiding: waar ga je wonen (met de kinderen), hoe verdeel je de gemeenschappelijke bezittingen? Voor samenwoners is het nog belangrijker om de zaken goed te regelen.

Samenwonen met samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staan de financiële afspraken tijdens de relatie. Vaak staat er ook in hoe het contract beëindigd moet worden. Meestal wordt er geen gemeenschappelijk vermogen opgebouwd en bij de scheiding houdt ieder wat van de een of de ander is. Schulden die je samen bent aangegaan, blijven wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid en gemeenschappelijke bezittingen moeten verdeeld worden. Als in het samenlevingscontract ook afspraken staan over pensioen en/of het betalen van alimentatie na de scheiding, moeten daarover ook afspraken worden gemaakt.

Samenwonen zonder samenlevingscontract

Als je geen samenlevingsovereenkomst hebt, dan hoef je in principe bij het uit elkaar gaan alleen afspraken te maken over de spullen die je samen hebt gekocht en de gemeenschappelijke schulden. Over pensioen hoef je geen afspraken te worden gemaakt en partneralimentatie is in principe niet aan de orde. Maar hoe bepaal je wat van wie is? En wat doe je als de een heeft meebetaald aan goederen van de ander?

Leg afspraken goed vast

Het is altijd verstandig om afspraken te maken en ook om de afspraken die je met elkaar maakt schriftelijk te laten vastleggen. Daarmee voorkom je latere discussies. Je kunt bij het maken van afspraken mijn hulp inschakelen. Als advocaat-mediator help ik om inzichtelijk te maken wat er geregeld moet worden en hoe je afspraken kunt maken en vastleggen. Als het lukt om afspraken te maken, maak ik een juridisch en financieel kloppend convenant. Wil je meer zekerheid dat gemaakte afspraken, bijvoorbeeld over de kinderalimentatie, worden nagekomen, dan kan ik ook aan de rechter vragen om de gemaakte afspraken te bekrachtigen.

Via de rechter

Lukt het niet om samen afspraken te maken en lukt het ook niet met de hulp van een mediator, kun je mij als advocaat in de arm nemen. Let in dat geval wel goed op. Voor bijvoorbeeld kinderalimentatie en regelingen over vermogen en schulden zijn verschillende procedures nodig. Dit kan procederen extra duur maken.

Contact

Voor informatie over scheiden na samenwonen, is een e-mail of telefoontje voldoende. Ik sta graag voor je klaar.