Huwelijkse voorwaarden
Volgens de wet trouw je in gemeenschap van goederen. Dit betekent dat (in het huwelijk verkregen) goederen en schulden in principe van de echtgenoten gezamenlijk zijn. In sommige situaties is het verstandiger om onder huwelijkse voorwaarden te trouwen. Bijvoorbeeld als er kinderen uit een vorige relatie zijn, als er een (groot) verschil in inkomen of (familie)vermogen is, als er een bedrijf is of als er serieuze schulden zijn.
Financiële afspraken
In huwelijkse voorwaarden (of partnerschapsvoorwaarden in een geregistreerd partnerschap), die altijd moeten worden aangegaan via de notaris, staan financiële afspraken voor de duur van het huwelijk, zoals over de verdeling van de kosten van de gemeenschappelijke huishouding en de verdeling van niet verteerde inkomsten. Ook voor het geval het huwelijk eindigt door scheiding of overlijden kunnen afspraken zijn vastgelegd in de akte huwelijkse voorwaarden.
Bij het einde van het huwelijk door overlijden of door scheiding, moeten deze huwelijkse voorwaarden worden afgewikkeld. Niet zelden ontstaat er discussie over de uitleg of de uitwerking van de huwelijkse voorwaarden, bijvoorbeeld omdat deze tijdens het huwelijk nooit zijn nageleefd. Vaak zijn er tijdens het huwelijk ook gemeenschappelijke bezittingen en schulden ontstaan, die moeten worden verdeeld. Als privé- en gemeenschappelijk vermogen door elkaar lopen, is het vaak een behoorlijke klus om deze te ontwarren.
De wijze waarop de afwikkeling van de huwelijkse voorwaarden plaats vindt kan na gezamenlijk overleg – in mediation – in een convenant worden geregeld of – als je er samen niet uitkomt – door de rechter worden bepaald. In beide gevallen is juridische deskundigheid noodzakelijk bij de advisering over de gemaakte en te maken afspraken.
Meer informatie over huwelijkse voorwaarden?
Wil je meer informatie over dit onderwerp, stel je vraag via het contactformulier.
Meer informatie over scheiden:
Gratis scheidingsgids
De scheidingsgids met veel informatie over scheiden kunt u gratis opvragen via het aanvraagformulier.
Gespecialiseerde Advocaat-Familiemediator
Zoekt u een in familierecht gespecialiseerde advocaat en mediator in de buurt, die u zorgvuldig en respectvol kan bijstaan bij uw scheiding of de gevolgen daarvan, zodat er voor de toekomst een werkbare situatie tot stand komt? Neem dan contact op.
Het kantoor van Baarle-Overes Familierecht is bereikbaar op telefoonnummer: 010 – 257 1007 of per e-mail: advocaat@vanbaarleoveres.nl. Het Business Center in het gemeentehuis van Lansingerland (Tobias Asserlaan 7 te Bergschenhoek) is eenvoudig bereikbaar met de fiets, de auto en de bus. Voor de deur kan gratis geparkeerd worden.