Scheiden bij samenwoners

Steeds meer mensen kiezen voor samenwonen in plaats van trouwen. Het scheidingsproces van samenwoners verschilt van getrouwde of geregistreerde  stellen. Samenwoners kunnen uit elkaar gaan zonder formaliteiten. Ouders die samenwonen hoeven bij het beëindigen van hun relatie in principe niet naar de rechter.  Als u minderjarige kinderen heeft, moet u wel op grond van de wet verplicht een ouderschapsplan maken, maar dit hoeft niet aan de rechter te worden voorgelegd. 

Samenwonend met samenlevingscontract

In een samenlevingscontract staan de financiële afspraken tijdens de relatie. Vaak staat er ook in hoe het contract beëindigd moet worden. Meestal wordt er geen gemeenschappelijk   vermogen  opgebouwd en bij de scheiding houdt ieder wat van hem/haar is. Schulden die u samen bent aangegaan, blijven wel de gezamenlijke verantwoordelijkheid en gemeenschappelijke bezittingen moeten verdeeld worden. Als in het samenlevingscontract ook afspraken staan over pensioen en/of  het  betalen  van  alimentatie na de scheiding, moeten daarover ook  afspraken worden gemaakt.

 

Samenwonend zonder samenlevingscontract

Als u geen samenlevingsovereenkomst heeft, dan hoeft u bij de scheiding alleen afspraken te maken over de spullen die u samen heeft gekocht en de gemeenschappelijke schulden. Over pensioen hoeft geen afspraken te worden gemaakt en partneralimentatie is in principe niet aan de orde.

Leg afspraken vast

Het is verstandig om de afspraken die u met elkaar maakt schriftelijk te laten vastleggen. Daarmee voorkom je latere discussies. Wilt u  meer  zekerheid  dat  gemaakte  afspraken, bijvoorbeeld over de  kinderalimentatie, worden nagekomen, dan kunt u —via een advocaat—  aan  de  rechter vragen om de gemaakte afspraken te bekrachtigen.

Via de rechter

Lukt het niet om samen afspraken te maken, dan kunt u een mediator of advocaat in de arm nemen. 

Let op:
Voor bijvoorbeeld kinderalimentatie en regelingen over vermogen en schulden zijn verschillende procedures nodig. Dit kan procederen extra duur maken.

 

Gratis scheidingsgids

De scheidingsgids met veel informatie over scheiden kan gratis worden opgevraagd via het aanvraagformulier.

Gespecialiseerde Advocaat-Familiemediator

Zoekt u een in familierecht gespecialiseerde advocaat en mediator in de buurt, die u zorgvuldig en respectvol kan bijstaan bij uw scheiding of de gevolgen daarvan, zodat er voor de toekomst een werkbare situatie tot stand komt? Neem dan contact op.

Het kantoor van Baarle-Overes Familierecht is bereikbaar op telefoonnummer: 010 – 257 1007 of per e-mail: advocaat@vanbaarleoveres.nl. Het Business Center in het gemeentehuis van Lansingerland (Tobias Asserlaan 7 te Bergschenhoek) is eenvoudig bereikbaar met de fiets, de auto en de bus. Voor de deur kan gratis geparkeerd worden.

Via de rechter

Iedere echtscheiding wordt uitgesproken door een rechter. Bedenk daarbij dat “via de rechter” niet altijd betekent “naar de rechtbank”. In de praktijk vindt voorafgaand aan en tijdens de echtscheidingsprocedure meestal ook overleg tussen de partijen plaats in een zogenaamd ‘viergesprek’ met de beide advocaten en kunnen al veel zaken worden beslist,...

Mediation

In scheidingsmediation helpt een neutrale mediator de beide partners om tot overeenstemming te komen over alle aspecten van hun scheiding. Een vFAS scheidingsmediator is zeer goed thuis in het scheidings- en familierecht en beschikt vanzelfsprekend over mediation vaardigheden om de partners te begeleiden in hun communicatie met elkaar.

Overlegscheiding

Bij de overlegscheiding is sprake van teamwerk. De rol van de advocaten in een overlegscheiding is heel anders dan in een traditionele scheiding. Overleg staat voorop. De advocaten werken niet tegen, maar samen met elkaar. Bij een overlegscheiding ben ik uw advocaat en adviseer en begeleid ik u bij de onderhandelingen over het convenant.