Naamswijziging

Een naam krijg je bij de geboorte van je ouders. De naam is ook belangrijk voor iemands identiteit. Soms is er echter een reden dat iemand deze naam wil laten wijzigen.

Voornaam

De procedure voor wijziging van een voornaam gaat via de rechtbank. Een advocaat dient hiervoor een verzoekschrift in. De rechter beoordeelt of de naam niet ongepast is of in overeenstemming met een bestaande achternaam. Daarnaast moet de verzoeker een zwaarwichtig belang hebben bij de voornaamswijziging.

Achternaam

Uitsluitend in strikt omschreven gevallen kan iemands achternaam gewijzigd worden. Meer informatie hierover is te vinden in een brochure van het Ministerie van Justitie.

Een geslachtsnaamswijziging wordt bij Koninklijk Besluit vastgesteld. Hiervoor moet een verzoek worden ingediend bij het Ministerie van Justitie. Bijstand van een advocaat is daarvoor niet noodzakelijk, maar wel aan te raden. Bezwaar tegen afwijzing van een verzoek moet worden ingediend bij de rechtbank. De Raad van State beslist in laatste instantie over het verzoek.

Meer informatie over dit onderwerp?

Wilt je meer informatie over naamswijziging, stel een vraag via het contactformulier.

Gratis scheidingsgids

De scheidingsgids met veel informatie over scheiden kan gratis worden opgevraagd via het aanvraagformulier.

Gespecialiseerde Advocaat-Familiemediator

Zoekt u een in familierecht gespecialiseerde advocaat en mediator in de buurt, die u zorgvuldig en respectvol kan bijstaan bij uw scheiding of de gevolgen daarvan, zodat er voor de toekomst een werkbare situatie tot stand komt? Neem dan contact op.

Het kantoor van Baarle-Overes Familierecht is bereikbaar op telefoonnummer: 010 – 257 1007 of per e-mail: advocaat@vanbaarleoveres.nl. Het Business Center in het gemeentehuis van Lansingerland (Tobias Asserlaan 7 te Bergschenhoek) is eenvoudig bereikbaar met de fiets, de auto en de bus. Voor de deur kan gratis geparkeerd worden.